Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Ausztrália

2009.09.19

Az Ausztrál Államszövetség területét tekintve a hatodik legnagyobb ország a Földön; az egyetlen, amely egy egész kontinensre kiterjed, és a legnagyobb Ausztrália és Óceánia földrészén belül. Új-Zéland tőle délkeletre, Indonézia, Pápua Új-Guinea és Kelet-Timor északra helyezkedik el. Az Egyenlítőtől délre (a déli féltekén), a 10. és a 40. szélességi kör között található.

 

Ausztrál Államszövetség
Commonwealth of Australia
Ausztrália zászlaja Ausztrália címere
zászló címer
Himnusz: Advance Australia Fair
Ausztrália fekvése
Főváros Canberra
d. sz. 35° 18′ 149° 8′
Államforma alkotmányos monarchia
 - Államfő II. Erzsébet ausztrál királynő
 - főkormányzó Quentin Bryce
 - Miniszterelnök Kevin Rudd

 

Hivatalos nyelv angol
független 1901. január 1. 
 - Egyesült Királyságtól  
Terület  
 - Összes 7 692 030 km² (6..)
Népesség  
 - 2008 évi becslés 21 310 250  (54.)
 - Népsűrűség 3 fő/km²
GDP 2002
 - Összes 525,5 milliárd USD (16.)
 - Egy főre jutó 26 631,88 USD
HDI ()  (.) – 
Pénznem Ausztrál dollár (AUD)
Időzóna (UTC+8–11)
 - Nyári időszámítás (UTC+9–12)
Internet TLD .au
Nemzetközi gépkocsijel AUS
Hívószám +61

 

Az országnév eredete kifejezésből ered, ami „ismeretlen déli föld”-et jelent. Ausztrália felfedezése előtt egy ezen a helyen feltételezett földrészt jelöltek így a térképeken.

Földrajz

Ausztrália az Indiai- és a Csendes-óceán határvonalán helyezkedik el. Északon a Timor- és az Arafura-tenger, valamint a Torres-szoros, délen és nyugaton az Indiai-óceán, keleten a Korall- és a Tasman-tenger határolja.

Legészakibb pontja a York-fok (déli szélesség 10°41`), legdélebbi pontja pedig a Bass-szorosba nyúló kiszögellés, a Wilson-fok (déli szélesség 39°8`), amelyek távolsága mintegy 3180 km.

Jelentősebb félszigetei:

 • York-félsziget (északon)
 • Arnhem-föld (északon)
 • Yorke-félsziget (Adelaide-nál)

Jelentősebb tengeröblök:

 • Carpentaria-öböl (északon)
 • Spencer-öböl
 • Szent Vince-öböl (Adilaide-nál)
 • Port Phillip-öböl (Melbourne-nél)

Jelentősebb szigetek:

 • Tasmania
 • Melville-sziget (északon)
 • Groote Eylandt és a Wellesley-szigetek (északon)
 • Dirk Hartog-sziget (nyugaton)
 • Kenguru-sziget (délen)
 • Furneaux-szigetek (délen)
 • Király-sziget (délen)

Domborzat

A kontinens hossza nyugat-keleti irányban a Steep-foktól (Greenwichtől keletre 113°9`) emelkedő Byron-fokig (keleti hosszúság 153°9`), amely légvonalban 4000 km.

A kontinens mintegy 300 m-rel emelkedik a tengerszint fölé, s teljes területének mindössze 6%-a haladja meg a 610 m-t.

Területének 85%-át az úgynevezett Outback, a világ legősibb tája foglalja el. Vörös sziklák, vörös por, okker síkságok, bíbor színben úszó hegyek, ragyogó kék ég és magányos házikók jellemzik a végeérhetetlen sivatagi tájat.

Ausztrália földrajzi szempontból három részre osztható:

Itt található a kontinens, valamint az Ausztrál Alpok legmagasabb hegysége a 2230 m magas Mount Kosciusko, továbbá az ország mély folyói és vulkanikus képződményei.
A 65 km átlagos szélességű, alacsony parti síkság keleten, délkeleten és délnyugaton. Ez Ausztrália legsűrűbben lakott része.
A keleti parton található az átlagosan 1220 m magas Nagy-Vízválasztó-hegység, amely a parti sík területeket választja el a szárazföld belsejétől. A hegység északról a York-foki-félszigettől (Cape York) indul és a keleti parttal párhuzamosan – 3000 km hosszan – a délkeleten lévő Victoria államig húzódik.
 • középen: Belső-ausztráliai-medence
Elkülönülő részei északon a Carpentaria-öböl síksága, délen a Murray-Darling-alföld és nyugaton az Eyre-tó térsége.
 • nyugaton: Nyugat-ausztráliai-fennsík
A Nyugat-ausztráliai-pajzs átlagosan 300-500 m magas és a kontinens 60%-át foglalja el. Legnagyobb részét bokros sztyepp fedi, peremén helyezkednek el Ausztrália legnagyobb sivatagjai a Nagy-homoksivatag, a Gibson-sivatag, a Nagy-Viktória-sivatag és a Fátlan (Nullarbor)-síkság, valamint a Föld legősibb sziklái. A fennsíkot elszórtan kisebb hegyek, mint például a Macdonell-hegység és az Uluru bontják meg.

Vízrajz

Mivel a földrész igen száraz, nem bővelkedik vízfolyásokban. Említésre érdemes folyója a Murray (mörré), amely a Nagy-Vízválasztó-hegység csapadékos lejtőjéről szállítja a vizet az alföld felé. A keleti lejtőkről sok bővízű, de rövid folyó fut a Csendes-óceánba.

Éghajlat

Földrajzi elhelyezkedése következtében Ausztrália egyharmadára a trópusi, kétharmadára a mérsékelt éghajlat a jellemző. Az évszakok az európaihoz képest féléves eltolódásban váltják egymást: amikor nálunk tél van, ott akkor van nyár.

A partközeli területeken az óceánok, tengerek kiegyenlítő hatása mérsékli a téli és nyári, illetve a nappali és éjszakai hőmérsékleti szélsőségeket. Sydney-ben például a januári – tehát nyári – középhőmérséklet 22 °C, júliusban – tehát télen – általában 12 °C körül van. (Viszonyításul: Budapesten a téli-nyári átlagos középhőmérsékleti érték közötti különbség 23 °C körüli.)

A belső területeken azonban szélsőséges hőmérsékleti értékek is jellemzőek a kontinentális éghajlati hatás miatt. Meghatározza a hőmérséklet alakulását a tengerszint feletti magasság is. Az éghajlat további alakítói a légáramlások: a nyári passzátszelek, amelyek bőséges csapadékot (nyári monszun) hoznak a kontinens északi, északkeleti részére és a keleti partvidékre.

A téli időszakban a nyugati szélrendszer esőfelhői öntözik a déli, délkeleti partokat és Délnyugat-Ausztráliát. A kontinens belsejében és északon – a délkeleti passzátszelek miatt – azonban a tél száraz. Mivel magashegyek nem szabdalják a légköri képződményeket, gyakoriak a szélsőséges időjárási jelenségek, a hatalmas szárazságok vagy a pusztító áradások. Ausztrália északi partvidékén november és március között pusztító hurrikánok söpörhetnek végig.

Élővilág, természetvédelem

Bársonyos aranymadár (Sericulus chrysocephalus)
Koala (Phascolarctos cinereus) egy ausztrál parkban

A világon egyedülálló növény- és állatvilága van Ausztráliának.

Esőerdők

Sivatagos területek

 • növény: 30 fajta tövises fű, boab (baobab) fa, sündisznófű, sóbozót
 • állat: tüskés ördög (hangyával táplálkozik), teve

Ligeterdők

A keleti tengerparton, valamint a délkeleti és délnyugati területeken.

 • növény: eukaliptusz és páfrány
 • állat: koala (eukaliptusszal táplálkozik, napi 20 órát alszik), kisemlősök, rovarok, kacagójancsi (kookaburra), bundás tojásrakó (kacsacsőrű emlős, körülbelül akkora, mint egy nyúl, tömött, sötétbarna bundája, széles farka, úszóhártyás lába a vidrára emlékeztet, nagy, lapos, csőrszerű állkapcsa a kacsára hasonlít, egyetlen hátsó testnyílása van a széklet, a vizelet és az ivartermék közös kivezetője a kloáka, lágyhéjú tojással szaporodik)

Ausztrália címerállata. A kenguruk Ausztrália szavannáinak jellegzetes állatai. Közülük a legnagyobb a vörös óriáskenguru. Feje kicsi, mellkasa szűk, mellső végtagjai rövidek. Megnyúlt, erőteljes hátsó ugrólábán sebesen ugrál, közben hosszú farkával egyensúlyoz kb. 8-10 métert is ugrik. Növényevő. Kicsinyét erszényében hordozza.

Tenger

Nemzeti parkjai

Ausztrália egy egész kontinens, hatalmas kiterjedésű érintetlen területekkel. A szövetségi és tagállami kezelésben lévő, összesen 560 nemzeti park az ország területének 7.55%-ára terjed ki.[2]

Természeti világörökségei

Az UNESCO az alábbi területeket tekinti természeti világörökségnek:[3]

 • Fosszilis emlősök lelőhelye: Őslénytani szempontból a legjelentősebbek közé tartozik a világon.[4]
 • Fraser sziget: A világ legnagyobb homokszigete. Trópusi esőerdő borítja.[5]
 • Gondwana esőerdő: Vulkanikus kráterekben kialakult esőerdő.[6]
 • Nagy-korallzátony: A Föld legnagyobb korallzátonya.[7]
 • Kék hegyek: Homokkő fennsíkon eukaliptusz erdő.[8]
 • Heard és McDonald szigetek: Érintetlen terület bennszülött növény- és állatvilággal.[9]
 • Lord Howe-szigetcsoport: Elszigetelt óceáni terület sajátos élővilággal.[10]
 • Macquarie sziget: A szigeten megfigyelhető geológiai képződmények érdekesek.[11]
 • Purnululu Nemzeti Park: Karsztvidék.[12]
 • Shark Bay: Egyedülálló élővilág, nagyon ritka tengeri emlősök.[13]
 • Quennsland nedves trópus tája: Trópusi esőerdő.[14]
 • Kakadu Nemzeti Park: Mangrove-erdők.[15]
 • Tasmania vadonja: Jég által kialakított tájon mérsékelt égövi esőerdő.[16]
 • Uluru-Kata Tjuta Nemzeti Park: Ausztrália belső sivatagjában, különleges föltani képződmények között ősi társadalomban élnek emberek.[17]
 • Willandra tavak vidéke: Tavak és homok vidékén rendkívül régi emberi leletek.[18] Őslakosok [szerkesztés]

  Az angolszász gyarmatosítók előtt a kontinensen csak bennszülöttek éltek. Sorsuk számos rokon vonást mutat az észak-amerikai indián népek golgotájával. A 18. századig e szinte teljesen lakatlan földrész Terra Australis Incognita-ként élt az európaiak gondolkodásában; egy kontinens ismeretlen határokkal. A kor térképészei Déli Földnek hívták. Ausztráliát ekkor már mintegy 40 000 éve lakták a bennszülöttek. Az őslakosok a feltevések szerint Délkelet-Ázsiából, a mai Indonéz-szigetek felől érkeztek. A legújabb antropológiai kutatások szerint Ausztráliában vívták az első csatát a Földön, mint ahogy gondolatait is itt rögzítette először az ember. A bennszülöttek kultúrájának minden része a nomád életmódról tanúskodik. A mítoszok szerint őseik óriás kenguruk voltak (vagy kígyók, emuk), akik dalaikkal alkották meg a tájat, adtak életet a növényeknek, állatoknak, embereknek. A teremtés után eggyé váltak a Földdel (totemek tisztelete innen ered). A bumerángot kb. 10 000 évvel ezelőtt találták fel az őslakosok, és csak néhány középső sivatagos területen használta néhány törzs kisebb állatok elejtésére.

 

Ausztrália felfedezése, gyarmatosítás

James Cook kapitány hajójának a HM Bark Endeavour 1988 készített mása Cooktownnál

A 15. században a kínai Cseng-Ho admirális több felfedező utazást tett az Indiai-óceánon, de csak a szomáliai Mogadishuig jutott el. A kínaiakat a portugálok és a spanyolok követték, amikor a 16. században valószínűleg elérték Ausztrália északi partjait. 1602-ben megalapították a Holland Kelet-indiai Társaságot és kereskedelmi állomásokat alakítottak ki. A holland Willem Jansz volt az első európai, aki partra szállt a kontinensen, 1606-ban. A földrészt Új-Hollandiának nevezték el. 1607-ben a spanyol Luis Vaez de Torres hajózott végig először a később róla elnevezett szoroson, mely Új-Guineát és a York-fokot kötötte össze. 1642-ben a holland Abel Tasman elérte a mai Tasmaniát, felfedezte Új-Zélandot. A 17. század folyamán a hollandok feltérképezték az ált

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

cialis - elitadalafill

2021.06.08 03:54

tadalafil generic <a href="https://elitadalafill.com/">cialis generic</a> best research tadalafil

tadalafil without a doctor prescription - maxim peptide tadalafil review

2021.06.05 00:46

what is erectafil <a href="https://tadalisxs.com/#">buy generic cialis online with mastercard</a> elevex 20mg

dapoxetine - priligydapoxetinex

2021.05.20 17:46

dapoxetine tablets price <a href="https://priligydapoxetinex.com/#">dapoxetine 60mg</a>

tadalafil max dose - elitadalafill

2021.04.04 17:38

tadalafil https://elitadalafill.com/ tadalafil tablets

vardenafil vs viagra - vegavardenafil

2021.04.03 19:22

vardenafil tablets 20 mg best price https://vegavardenafil.com/ vilitra 60mg vardenafil

buy zithromax online uk - zithromax antibiotics

2021.02.22 06:32

generic zithromax 500mg [url=https://zithromaxes.com/]zithromax online purchase[/url] zpak price

plaquenil medicine - erectile tissue in women

2021.02.13 14:45

erectile therapy after prostatectomy [url=https://plaquenilx.com/#]side effect of plaquenil[/url] tens 7000 erectile

LeriaPrere - playdom 400 рублей без депозита

2021.02.05 09:20

на худой конец только вам автомат monkey

https://www.raad.gq/2020/04/06/hello-world/?unapproved=17&moderation-hash=95034d1bc8ccca269318e15af74bf682
http://www.chinamusicbookshop.com/bbs/home.php?mod=space&username=AfeliaWady
https://www.gunmart.net/gun-reviews/shotguns/semi-pump-shotgun/hatsan-escort/
http://blogs.bootsnall.com/tahoejohnson/feb-19-24-ha-long-bay-sapa.html/comment-page-313#comment-776780
https://www.secure.approveme.com/e-signature-document/?invite=830872b06eb71f636b696d4efd68424203e9b831&csum=02be44533d55eb9d45f1575e47a33778ed4c9b13
http://www.myselfvickie.ga/index.php/2020/04/01/hello-world/?unapproved=78&moderation-hash=f26af1aa20b318a62149565c131c3e97#comment-78


wuF7tCEKw

GelyaPrere - казино х мобильная версия зеркало

2021.01.26 13:46

быть может для вас азартный игрок

https://vanancaptioning.net/blog/using-closed-captioning-translation/?unapproved=105471&moderation-hash=826ef05a0771ea44249a9c0597328a48#comment-105471
https://nasionamarihuany.lubin.pl/zakup-nasion-konopi-w-sklepie-online/?unapproved=1731&moderation-hash=b30c2648495871524bc1e2afe054a63a#comment-1731
http://pavlucky.dscloud.me/wordpress/?page_id=89&unapproved=466&moderation-hash=4a2c9e08883bc197a5d189980ce9288d#comment-466
https://ohiotech.edu/blog/?unapproved=19128&moderation-hash=3cf768be2791864676c522079cea66aa#comment-19128
https://drinkneuro.com/hello-world/?unapproved=61&moderation-hash=574e0707c0c3a89d40e74174a0261dc5#comment-61


4dx5O9MOs0

AnjelaWrima - top 10 bookmakers lines

2021.01.26 10:53

biggest bookmakers [url=https://springboksupporter.co.za/wp-includes/phps/?africa_bet_on_football_or_other_sports.html]best online bookmakers[/url][/url]
------
betting on baseball today [url=https://stem.co.za/das/?rating_online_bookmekers_for_nigerian_payer_online_mobile_version.html]betting bonus without deposit[/url][/url]

JenyaPrere - музмо скачать бесплатно зарубежные

2021.01.26 07:59

признаться, скачать песни литвиенко с музмо ру

http://ugispraulins.blogspot.com/2011/12/paganu-gadagramata-pagan-yearbook-1998.html
http://voskres.ru/oikumena/minakov6.htm
https://paljutemu.ru/2012/12/muzebra/
https://forum.1stklassburatin.net/showthread.php?t=76&page=106
http://stem-miiz.moy.su/forum/3-190-30

GV8Pqkaz

LemiaDulp - гайд: как отличить паленый hqd от оригинала

2021.01.18 02:03

купить электронные сигареты в одессе [url=https://hqd.wiki/kak-otlichit-hqd-poddelku-ot-originala/]как отличить оригинальный hqd от подделки[/url]
------
купить электронную сигарету в рассказове [url=https://hqd.wiki/kak-otlichit-hqd-poddelku-ot-originala/]hqd как отличить паль[/url]

Kelgomo - Acheter Alli Kelgomo

2019.11.06 15:00

Baclofene Le Figaro Does Zithromax Expire All Needed Pills [url=http://drugslr.com]generic cialis overnight delivery[/url] Zithromax Powder For Chlamydia Is Penicillin The Same As Amoxicillin

Kelgomo - Come Comprare Viagra Su Internet Kelgomo

2019.10.19 22:12

Buy Prozac Overnight Levitra 10mg Generic Cialis Pressione Alta [url=http://bestlevi.com]levitra generico prezzo[/url] Professional Viagra Reviews

czakó péter - battnya bacso 11

2012.03.27 15:00

krisztina - szerintem nagyon jó az oldal

2010.10.11 18:39

SZERINTEM,NAGYON JÓ AZ OLDAL!!

fsffsfs - Re: szerintem nagyon jó az oldal

2011.11.13 15:06

AZZZZZZZZZ

puxa - láwwwwwwwwww

2010.10.23 19:42

khkh,