Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Ausztrália

2009.09.19

Az Ausztrál Államszövetség területét tekintve a hatodik legnagyobb ország a Földön; az egyetlen, amely egy egész kontinensre kiterjed, és a legnagyobb Ausztrália és Óceánia földrészén belül. Új-Zéland tőle délkeletre, Indonézia, Pápua Új-Guinea és Kelet-Timor északra helyezkedik el. Az Egyenlítőtől délre (a déli féltekén), a 10. és a 40. szélességi kör között található.

 

Ausztrál Államszövetség
Commonwealth of Australia
Ausztrália zászlaja Ausztrália címere
zászló címer
Himnusz: Advance Australia Fair
Ausztrália fekvése
Főváros Canberra
d. sz. 35° 18′ 149° 8′
Államforma alkotmányos monarchia
 - Államfő II. Erzsébet ausztrál királynő
 - főkormányzó Quentin Bryce
 - Miniszterelnök Kevin Rudd

 

Hivatalos nyelv angol
független 1901. január 1. 
 - Egyesült Királyságtól  
Terület  
 - Összes 7 692 030 km² (6..)
Népesség  
 - 2008 évi becslés 21 310 250  (54.)
 - Népsűrűség 3 fő/km²
GDP 2002
 - Összes 525,5 milliárd USD (16.)
 - Egy főre jutó 26 631,88 USD
HDI ()  (.) – 
Pénznem Ausztrál dollár (AUD)
Időzóna (UTC+8–11)
 - Nyári időszámítás (UTC+9–12)
Internet TLD .au
Nemzetközi gépkocsijel AUS
Hívószám +61

 

Az országnév eredete kifejezésből ered, ami „ismeretlen déli föld”-et jelent. Ausztrália felfedezése előtt egy ezen a helyen feltételezett földrészt jelöltek így a térképeken.

Földrajz

Ausztrália az Indiai- és a Csendes-óceán határvonalán helyezkedik el. Északon a Timor- és az Arafura-tenger, valamint a Torres-szoros, délen és nyugaton az Indiai-óceán, keleten a Korall- és a Tasman-tenger határolja.

Legészakibb pontja a York-fok (déli szélesség 10°41`), legdélebbi pontja pedig a Bass-szorosba nyúló kiszögellés, a Wilson-fok (déli szélesség 39°8`), amelyek távolsága mintegy 3180 km.

Jelentősebb félszigetei:

 • York-félsziget (északon)
 • Arnhem-föld (északon)
 • Yorke-félsziget (Adelaide-nál)

Jelentősebb tengeröblök:

 • Carpentaria-öböl (északon)
 • Spencer-öböl
 • Szent Vince-öböl (Adilaide-nál)
 • Port Phillip-öböl (Melbourne-nél)

Jelentősebb szigetek:

 • Tasmania
 • Melville-sziget (északon)
 • Groote Eylandt és a Wellesley-szigetek (északon)
 • Dirk Hartog-sziget (nyugaton)
 • Kenguru-sziget (délen)
 • Furneaux-szigetek (délen)
 • Király-sziget (délen)

Domborzat

A kontinens hossza nyugat-keleti irányban a Steep-foktól (Greenwichtől keletre 113°9`) emelkedő Byron-fokig (keleti hosszúság 153°9`), amely légvonalban 4000 km.

A kontinens mintegy 300 m-rel emelkedik a tengerszint fölé, s teljes területének mindössze 6%-a haladja meg a 610 m-t.

Területének 85%-át az úgynevezett Outback, a világ legősibb tája foglalja el. Vörös sziklák, vörös por, okker síkságok, bíbor színben úszó hegyek, ragyogó kék ég és magányos házikók jellemzik a végeérhetetlen sivatagi tájat.

Ausztrália földrajzi szempontból három részre osztható:

Itt található a kontinens, valamint az Ausztrál Alpok legmagasabb hegysége a 2230 m magas Mount Kosciusko, továbbá az ország mély folyói és vulkanikus képződményei.
A 65 km átlagos szélességű, alacsony parti síkság keleten, délkeleten és délnyugaton. Ez Ausztrália legsűrűbben lakott része.
A keleti parton található az átlagosan 1220 m magas Nagy-Vízválasztó-hegység, amely a parti sík területeket választja el a szárazföld belsejétől. A hegység északról a York-foki-félszigettől (Cape York) indul és a keleti parttal párhuzamosan – 3000 km hosszan – a délkeleten lévő Victoria államig húzódik.
 • középen: Belső-ausztráliai-medence
Elkülönülő részei északon a Carpentaria-öböl síksága, délen a Murray-Darling-alföld és nyugaton az Eyre-tó térsége.
 • nyugaton: Nyugat-ausztráliai-fennsík
A Nyugat-ausztráliai-pajzs átlagosan 300-500 m magas és a kontinens 60%-át foglalja el. Legnagyobb részét bokros sztyepp fedi, peremén helyezkednek el Ausztrália legnagyobb sivatagjai a Nagy-homoksivatag, a Gibson-sivatag, a Nagy-Viktória-sivatag és a Fátlan (Nullarbor)-síkság, valamint a Föld legősibb sziklái. A fennsíkot elszórtan kisebb hegyek, mint például a Macdonell-hegység és az Uluru bontják meg.

Vízrajz

Mivel a földrész igen száraz, nem bővelkedik vízfolyásokban. Említésre érdemes folyója a Murray (mörré), amely a Nagy-Vízválasztó-hegység csapadékos lejtőjéről szállítja a vizet az alföld felé. A keleti lejtőkről sok bővízű, de rövid folyó fut a Csendes-óceánba.

Éghajlat

Földrajzi elhelyezkedése következtében Ausztrália egyharmadára a trópusi, kétharmadára a mérsékelt éghajlat a jellemző. Az évszakok az európaihoz képest féléves eltolódásban váltják egymást: amikor nálunk tél van, ott akkor van nyár.

A partközeli területeken az óceánok, tengerek kiegyenlítő hatása mérsékli a téli és nyári, illetve a nappali és éjszakai hőmérsékleti szélsőségeket. Sydney-ben például a januári – tehát nyári – középhőmérséklet 22 °C, júliusban – tehát télen – általában 12 °C körül van. (Viszonyításul: Budapesten a téli-nyári átlagos középhőmérsékleti érték közötti különbség 23 °C körüli.)

A belső területeken azonban szélsőséges hőmérsékleti értékek is jellemzőek a kontinentális éghajlati hatás miatt. Meghatározza a hőmérséklet alakulását a tengerszint feletti magasság is. Az éghajlat további alakítói a légáramlások: a nyári passzátszelek, amelyek bőséges csapadékot (nyári monszun) hoznak a kontinens északi, északkeleti részére és a keleti partvidékre.

A téli időszakban a nyugati szélrendszer esőfelhői öntözik a déli, délkeleti partokat és Délnyugat-Ausztráliát. A kontinens belsejében és északon – a délkeleti passzátszelek miatt – azonban a tél száraz. Mivel magashegyek nem szabdalják a légköri képződményeket, gyakoriak a szélsőséges időjárási jelenségek, a hatalmas szárazságok vagy a pusztító áradások. Ausztrália északi partvidékén november és március között pusztító hurrikánok söpörhetnek végig.

Élővilág, természetvédelem

Bársonyos aranymadár (Sericulus chrysocephalus)
Koala (Phascolarctos cinereus) egy ausztrál parkban

A világon egyedülálló növény- és állatvilága van Ausztráliának.

Esőerdők

Sivatagos területek

 • növény: 30 fajta tövises fű, boab (baobab) fa, sündisznófű, sóbozót
 • állat: tüskés ördög (hangyával táplálkozik), teve

Ligeterdők

A keleti tengerparton, valamint a délkeleti és délnyugati területeken.

 • növény: eukaliptusz és páfrány
 • állat: koala (eukaliptusszal táplálkozik, napi 20 órát alszik), kisemlősök, rovarok, kacagójancsi (kookaburra), bundás tojásrakó (kacsacsőrű emlős, körülbelül akkora, mint egy nyúl, tömött, sötétbarna bundája, széles farka, úszóhártyás lába a vidrára emlékeztet, nagy, lapos, csőrszerű állkapcsa a kacsára hasonlít, egyetlen hátsó testnyílása van a széklet, a vizelet és az ivartermék közös kivezetője a kloáka, lágyhéjú tojással szaporodik)

Ausztrália címerállata. A kenguruk Ausztrália szavannáinak jellegzetes állatai. Közülük a legnagyobb a vörös óriáskenguru. Feje kicsi, mellkasa szűk, mellső végtagjai rövidek. Megnyúlt, erőteljes hátsó ugrólábán sebesen ugrál, közben hosszú farkával egyensúlyoz kb. 8-10 métert is ugrik. Növényevő. Kicsinyét erszényében hordozza.

Tenger

Nemzeti parkjai

Ausztrália egy egész kontinens, hatalmas kiterjedésű érintetlen területekkel. A szövetségi és tagállami kezelésben lévő, összesen 560 nemzeti park az ország területének 7.55%-ára terjed ki.[2]

Természeti világörökségei

Az UNESCO az alábbi területeket tekinti természeti világörökségnek:[3]

 • Fosszilis emlősök lelőhelye: Őslénytani szempontból a legjelentősebbek közé tartozik a világon.[4]
 • Fraser sziget: A világ legnagyobb homokszigete. Trópusi esőerdő borítja.[5]
 • Gondwana esőerdő: Vulkanikus kráterekben kialakult esőerdő.[6]
 • Nagy-korallzátony: A Föld legnagyobb korallzátonya.[7]
 • Kék hegyek: Homokkő fennsíkon eukaliptusz erdő.[8]
 • Heard és McDonald szigetek: Érintetlen terület bennszülött növény- és állatvilággal.[9]
 • Lord Howe-szigetcsoport: Elszigetelt óceáni terület sajátos élővilággal.[10]
 • Macquarie sziget: A szigeten megfigyelhető geológiai képződmények érdekesek.[11]
 • Purnululu Nemzeti Park: Karsztvidék.[12]
 • Shark Bay: Egyedülálló élővilág, nagyon ritka tengeri emlősök.[13]
 • Quennsland nedves trópus tája: Trópusi esőerdő.[14]
 • Kakadu Nemzeti Park: Mangrove-erdők.[15]
 • Tasmania vadonja: Jég által kialakított tájon mérsékelt égövi esőerdő.[16]
 • Uluru-Kata Tjuta Nemzeti Park: Ausztrália belső sivatagjában, különleges föltani képződmények között ősi társadalomban élnek emberek.[17]
 • Willandra tavak vidéke: Tavak és homok vidékén rendkívül régi emberi leletek.[18] Őslakosok [szerkesztés]

  Az angolszász gyarmatosítók előtt a kontinensen csak bennszülöttek éltek. Sorsuk számos rokon vonást mutat az észak-amerikai indián népek golgotájával. A 18. századig e szinte teljesen lakatlan földrész Terra Australis Incognita-ként élt az európaiak gondolkodásában; egy kontinens ismeretlen határokkal. A kor térképészei Déli Földnek hívták. Ausztráliát ekkor már mintegy 40 000 éve lakták a bennszülöttek. Az őslakosok a feltevések szerint Délkelet-Ázsiából, a mai Indonéz-szigetek felől érkeztek. A legújabb antropológiai kutatások szerint Ausztráliában vívták az első csatát a Földön, mint ahogy gondolatait is itt rögzítette először az ember. A bennszülöttek kultúrájának minden része a nomád életmódról tanúskodik. A mítoszok szerint őseik óriás kenguruk voltak (vagy kígyók, emuk), akik dalaikkal alkották meg a tájat, adtak életet a növényeknek, állatoknak, embereknek. A teremtés után eggyé váltak a Földdel (totemek tisztelete innen ered). A bumerángot kb. 10 000 évvel ezelőtt találták fel az őslakosok, és csak néhány középső sivatagos területen használta néhány törzs kisebb állatok elejtésére.

 

Ausztrália felfedezése, gyarmatosítás

James Cook kapitány hajójának a HM Bark Endeavour 1988 készített mása Cooktownnál

A 15. században a kínai Cseng-Ho admirális több felfedező utazást tett az Indiai-óceánon, de csak a szomáliai Mogadishuig jutott el. A kínaiakat a portugálok és a spanyolok követték, amikor a 16. században valószínűleg elérték Ausztrália északi partjait. 1602-ben megalapították a Holland Kelet-indiai Társaságot és kereskedelmi állomásokat alakítottak ki. A holland Willem Jansz volt az első európai, aki partra szállt a kontinensen, 1606-ban. A földrészt Új-Hollandiának nevezték el. 1607-ben a spanyol Luis Vaez de Torres hajózott végig először a később róla elnevezett szoroson, mely Új-Guineát és a York-fokot kötötte össze. 1642-ben a holland Abel Tasman elérte a mai Tasmaniát, felfedezte Új-Zélandot. A 17. század folyamán a hollandok feltérképezték az ált

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Danielsuile - Создание и продвижение сайтов

2022.09.23 12:00

{<a href=https://seora.ru>создание сайтов</a>

Kathrynhum - Проволока 2.4559

2022.09.22 08:18

Приглашаем Ваше предприятие к взаимовыгодному сотрудничеству в сфере производства и поставки [url=https://redmetsplav.ru/store/nikel1/zarubezhnye_materialy/germaniya/cat2.4550/provoloka_2.4550/]Проволока 2.4559[/url].
- Поставка тугоплавких и жаропрочных сплавов на основе (молибдена, вольфрама, тантала, ниобия, титана, циркония, висмута, ванадия, никеля, кобальта);
- Поставка порошков, и оксидов
- Поставка изделий производственно-технического назначения пруток, лист, проволока, сетка, тигли, квадрат, экран, нагреватель) штабик, фольга, контакты, втулка, опора, поддоны, затравкодержатели, формообразователи, диски, провод, обруч, электрод, детали,пластина, полоса, рифлёная пластина, лодочка, блины, бруски, чаши, диски, труба.
- Любые типоразмеры, изготовление по чертежам и спецификациям заказчика.
- Поставка изделий из сплавов:

[url=https://www.uscustomercare.com/dodge-customer-service/#comment-133625]Пруток 36Н - ГОСТ 10994-74[/url]
[url=http://luxurionworld.com/cart/]Фольга 1.3982[/url]
[url=http://oneespressoatatime.com/home/2019/05/15/relevant-coffee-vancouver-wa/#comment-18781]Лента 2.4613[/url]
[url=https://www.121-adult-sex-lines.co.uk/low-cost-shag-lines/#comment-7739]Порошок ниобиевый НБП-2[/url]
[url=http://praga.com/index.php/2015/06/12/prague/#comment-3331]36НХ - ГОСТ 10994-74[/url]
69df744

huanedunk - онлайн займы на банковскую карту без отказа

2022.09.22 02:59

Экспресс займ на карту в Воронеже
[url=https://creditsget.ru/wsfd]займы на карту онлайн заявка без отказа займы чита[/url]

займы онлайн моментально с плохой
список мфо для займа онлайн
Займы онлайн в Воронеже без справок и поручителей

<a href=https://ok.ru/vsezaymyde>займ онлайн финансовый получить займ онлайн</a>

Ronaldtoize - смотрите геймплей игр

2022.09.22 00:41

[url=https://cutt.ly/FVrknf2]Геймплей в сети[/url] заходи и смотри

Soyloag - tamoxifen and cold medicine

2022.09.21 14:44

<a href=http://tamoxifenolvadex.com/>nolvadex pct where to buy</a> My hair grew back and is long again but I have pretty significant hair thinning , particularly around the front and side hair line.

GenaroWeinc - порно истории первый секс

2022.09.21 13:00

секс с мамой на даче рассказы https://xxxstory.top/ секс с двумя мужчинами история

[img]https://xxxstory.top/picture/Roskoshnaia-orgiia-v-kottedzhe.jpg[/img]

[url=http://qgaajnx.webpin.com/?gb=1#top]порно рассказ ебал в бане[/url]
[url=https://thefunnymomma.com/cream-chicken-sausage-and-kale-soup/#comment-32198]порно рассказы младший брат[/url]
[url=http://kfugqvr.webpin.com/?gb=1#top]читать порно рассказы в деревне[/url]
[url=https://www.techyrack.com/sloto-cash/#comment-3399]порно модели истории[/url]
[url=https://duz.ch/fruhlings-cup/#comment-1536]девочке 12 рассказ секс[/url]
[url=http://300.za.net/viewtopic.php?pid=75299#p75299]порно рассказы части[/url]
[url=https://www.manatraders.com/webshop/deck/4813917]порно комиксы истории читать[/url]
[url=http://images.darwynperry.com/?level=picture&id=269]секс в 14 лет истории[/url]
[url=http://2wielertrainer.nl/2016/04/19/een-6-tal-enthousiastelingen/#comment-2678]страстные секс истории[/url]
[url=http://www.youssefsialioui.nl/2019/05/12/hallo-wereld/#comment-2341]порно аниме повелитель другая история мира[/url]
447207c

Jamesroony - u4u go to america

2022.09.19 13:58

[url=https://u4u.company ]визы сша украина [/url]

SergioHok - Fortnite

2022.09.19 00:58

[url=https://fortnitecodes.ru/product/komplekt-voinov-solnca/ ]Купить: КОМПЛЕКТ ВОИНОВ СОЛНЦА I Магазин Fortnite [/url]
Купить: КОМПЛЕКТ ВОИНОВ СОЛНЦА I Магазин Fortnite

WillieGurgy - bestexchanger

2022.09.18 13:31

Кто-нибудь еще замечал, что данные и графики странно похожи на лестницу? Я имею в виду, что обычно любой продукт в этой сфере колеблется вверх и вниз, очень похоже на синусоидальную кривую. Но у этой истории есть эти длинные плато, перемежающиеся внезапными и резкими взлетами или падениями.
[url=https://bestexchanger.pro/moskva-prinimaet-kripto-sammit-v-kontse-avgusta/ ]Москва принимает крипто саммит в конце августа — Bestexchanger.pro [/url]

JohnWG - Leaked videos from Onlyfans!

2022.09.15 12:14

Here is access to a private [url=https://t.me/nlfnslkd]Telegram channel[/url],
where there are leaked videos from [b]Onlyfans[/b]!

[url=https://t.me/nlfnslkd]Come in and enjoy[/url]! 18+

[b][url=https://t.me/nlfnslkd]Leaked videos from Onlyfans[/url][/b] - only here! 18+

#nude #leaked #video #onlyfans #girls
#nudegirls #sex #blowjob #masturbate #anal #dildo

ScottCoery - порно транссексуалы большой

2022.09.14 17:15

скачать порно зрелки https://opporno.club/ смотреть домашнее порно со

[img]https://opporno.club/picture/Russkaia-zrelaia-blonda-soblaznila-sosedskogo-parnia-i-kruto-poebalas-s-nim.jpg[/img]

[url=https://kikusuikai.jp/pages/3/b_id=7/r_id=1/fid=63d094b93c1bd477345d8ba419572246]порно девушки красивыми данными[/url]
[url=https://www.shivangibeautycollection.com/refund-policy/#comment-57286]порно анал 30[/url]
[url=http://qehcecp.webpin.com/?gb=1#top]самая красивая пизда порно[/url]
[url=https://ymaxuniversity.edu.mm/course/diploma-network-engineering-dne-0?page=5737#comment-964004]порно анал маленькие сиськи[/url]
[url=https://unhingedintensive.com/2016/11/10/hello-world/#comment-447402]смотреть бесплатно порно зрелая дала[/url]
[url=https://skull-city.com/product/skull-and-crossbones-kit-santa-muerte/#comment-1410]порно зрелых женщин hd[/url]
[url=https://homeworksaid.com/ufaqs/does-your-paper-writing-service-have-any-features/#comment-8877]порно девушка медсестра[/url]
[url=https://kenezia.ezcraft.fr/topic/247453-porno-onlayn-nezhnyy-anal]порно онлайн нежный анал[/url]
[url=http://forums.fanntic.com/viewtopic.php?f=10&t=41476]домашнее порно с маленькими[/url]
[url=https://www.arobase.org/forums/viewtopic.php?f=1&t=31009]порно видео красивые мамки[/url]
852ce5_

LouisSat - секс истории общежитии

2022.09.14 12:18

порно рассказ ученик https://libpron.cc/ порно истории россии

[img]https://libpron.cc/picture/Khram--Prolog.jpgg[/img]

[url=http://modern-folk.sblo.jp/article/48260899.html]гей порно истории вк[/url]
[url=https://bellaonline.blogg.se/2013/may/dagens-bild.html]секс истории баня жена[/url]
[url=http://dayroomstay.net/hello-world/#comment-90668]секс сыном русское рассказы[/url]
[url=http://www.moto.pieniadz.pl/Renault,Clio,RS,200,EDC,i,RS,220,Trophy,przeszly,lifting,1-74467-1.html#kom_last]сын трахнул секс рассказ[/url]
[url=https://linneaberns.blogg.se/2014/january/strack-ut-en-hjalpande-hand.html]читать секс истории бабушек[/url]
[url=http://www.doutorcoruja.com.br/2017/08/11/sorteio-dia-de-um/#comment-25351]история первой секс фильм[/url]
[url=https://bursauroloji.com/sertlesme-sorunu.html#comment-8155]дети секс истории рассказы[/url]
[url=https://www.alismar.co.uk/hello-world/#comment-1365]трахали мужа секс истории[/url]
[url=http://shkolaserb.ru/guestbook.php]реальные порно рассказы измен[/url]
[url=http://bjhxty88.com/archives/512/#comment-1138]поттер порно истории[/url]
2569df7

Josephtut - На государственном уровне осенью формируется 35 индустриальных

2022.09.12 13:59

<p><a href="https://ruposters.ru/news/tags/%D0%A1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8">Санкционное давление</a>, при всех негативных последствиях, мотивировало связать <a href="https://ruposters.ru/news/politics">политику</a> цифровизации вместе с <a href="https://ruposters.ru/news/tags/%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5">импортозамещением</a>. Летом текущего года эксперты активно разрабатывали новые механизмы на уровне институтов развития, общественных фондов и самих компаний.</p>
<p>На государственном уровне осенью формируется 35 индустриальных центров компетенций, направленных на замещение зарубежного программного обеспечения. Активный вклад в цифровизацию вносят и сами компании. Так, "Региональные электрические сети" презентовали импортонезависимые проекты современной цифровой подстанции, а также различные интеллектуальные приборы учёта и систему автоматического восстановления сети (САВС). Энергетики филиала "Россети Центр" &ndash; "Орелэнерго", в свою очередь, представили учебную лабораторию цифровой трансформации &ndash; объект полностью воссоздает архитектуру цифрового района электросетей Орловской области.</p>
<p>Проекты, созданные отечественными разработчиками, показывают, что <a href="https://ruposters.ru/news/tags/%D1%86%D0%B8%D1%84%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F">внешние вызовы не сильно снизили темпы цифровизации</a> и даже поспособствовали повышению <a href="https://ruposters.ru/news/tags/%D1%8D%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0">независимости российской энергетики</a> от зарубежных продуктов.</p>

AngelEdunk - сосалки давалки

2022.09.10 21:29

милые давалки [url=https://davalka.pro/]порно[/url] местная давалка порно

[img]https://davalka.pro/picture/Valentina-Bianco-dostavila-kaif-vo-vremia-seksa.jpg[/img]

[url=http://gamenavibbs.com/mongearburst/mongearburstfriend/comment-page-1144/#comment-283205]юные красивые давалки[/url]
[url=https://apexbusinessclub.com/%d8%a7%d9%84%d9%85%d9%88%d8%b6%d9%88%d8%b9-%d8%a7%d9%84%d8%a5%d8%b3%d9%86%d8%a7%d8%af-%d9%81%d9%8a-%d8%a7%d9%84%d9%82%d8%a7%d9%86%d9%88%d9%86-%d8%a7%d9%84%d8%ac%d9%86%d8%a7%d8%a6%d9%8a/#comment-66192]картинки про порно давалки[/url]
[url=https://nuevosanantonio.com/sin-categoria/as-you-should-buy-a-bride/#comment-20839]мальчик давалка[/url]
[url=http://polserwis.ru/index.php?topic=515483.new#new]тети давалки порно[/url]
[url=http://eufrasio.mex.tl/?gb=1#top]ира давалка[/url]
[url=http://healthimprovement.mex.tl/?gb=1#top]лысые давалки[/url]
[url=https://www.ferrarini.com/footer/scopri-anche/contatti/%28now%29/1662697035/%28error%29/form_811#form-811]давалка дает всем порно[/url]
[url=https://www.zappendorfercarnevalverein.de/forum/index.php]пизда давалка[/url]
[url=https://finnfu.com/what-are-vampires/#comment-37056]мальчик давалка[/url]
[url=http://cloud.infored.mx/?gb=1#top]давалка соблазнила[/url]
69df744

Tommybap - In my opinion you are not right. I am assured. I can prove it. Write to me in PM.

2022.09.10 19:07

I think, that you commit an error. Let's discuss it. Write to me in PM.
https://thetranny.com/videos/85101/hot-transgender-lesbian-hot-shemale-lesbian/
https://thetranny.com/videos/53454/shemale-daisy-taylor-cums-for-u/

JosephRhync - jav porno tv online

2022.09.08 05:06

porno video online young https://online-porno.vip/ порно онлайн бесплатно молоденькие

[img]https://online-porno.vip/templates/online-porno/images/logo.png[/img]

[url=http://mjakk.jp/cgi-bin/koudai-bbs/yybbs.cgi]порно толстушек смотреть онлайн бесплатно[/url]
[url=https://forum.ecc.kz/viewtopic.php?f=12&t=9697&p=306933#p306933]porno online gratis[/url]
[url=http://www.scriptsmill.com/comments_demo.html]porno online full 1080[/url]
[url=http://f1-mania.ru/f1codemasters/news/1304-2011-02-28-08-54-30/]hd porno online смотреть[/url]
[url=http://ipix.com.tw/viewthread.php?tid=1870932&pid=2054872&page=1&extra=page%3D1#pid2054872]porno online skin diamond[/url]
[url=https://paulbentley.co.uk/blog/using-oneof-to-return-more-specific-responses#comments]porno online hd 720[/url]
[url=https://quilanga.gob.ec/adecentamiento-en-el-mirador-de-llano-grande/#comment-11306]порно онлайн очень[/url]
[url=http://www.22y.cn/forum.php?mod=viewthread&tid=7682&extra=]porno online brunette[/url]
[url=http://skintreatmentkorea.com/cell-therapy-in-korea/#comment-8542]porno online dp hard[/url]
[url=http://free.mk/archives/13/#comment-188]zebest looks online brazzers porno[/url]
47207cd

RichardSmast - голые девушки откровенность

2022.09.07 07:09

порно фото русских девочек http://ebut-bab.info/ порно фото сперма на лице

[img]http://ebut-bab.info/templates/ebut-bab/images/favicon.ico[/img]

[url=https://travelretro.com/9-retro-places-to-stay-in-florida/#comment-1195561]одетые и голые девушки[/url]
[url=http://germisol.mex.tl/?gb=1#top]голы малолетки порно фото[/url]
[url=https://skithusguiden.blogg.se/2013/october/hotel-fort-canning.html]секс фото вконтакте[/url]
[url=https://cgeds.com/certificat-de-localisation/#comment-3130]порно фото голый член[/url]
[url=http://xn----7sbabkjh0amft9e.xn--p1ai/market/1c/buhv9/1s-buhgalteriya-8-korp/]полностью голая девушка без[/url]
[url=https://megahempshop.com/what-is-delta-8-thc/#comment-1591]смотреть секс фото жен[/url]
[url=https://diboos.com/xv-encuentro-de-animacion-y-videojuegos-en-andalucia/#comment-109672]секс в попу фото[/url]
[url=https://gitarin.ru/bugi-vugi/#comment-63661]порно фото в поезде[/url]
[url=http://byb-s.clan.su/forum/4-4-163#7747]ретро порно фото женщин[/url]
[url=https://wtfacts.net/diy/experts-say-washing-sneakers#comment-29296]фото секса голые сиськи[/url]
fb28852

Petergal - gеt nоw #

2022.09.06 14:35

Best onlіnе саsіno
Bіg bоnus аnd Frееsріns
Spоrt bеttіng аnd pоkеr

go now https://tinyurl.com/y7yfsn6x

meilopicBom - капли для похудения

2022.09.06 10:45

onetwoslim купить [url=https://one-two-slim-kapli.ru/]https://one-two-slim-kapli.ru[/url]

CetlefLy - online gambling in america

2022.09.05 20:39

is online gambling illegal in the us <a href="https://playonlinegamblingrd.com/">best online gambling sites</a> keno online gambling